Има институционален натиск върху ръководството на ДАНС. Това обяви председателят на

...
Има институционален натиск върху ръководството на ДАНС. Това обяви председателят на
Коментари Харесай

Цацаров: ДАНС е под натиск от Кирил Петков и Рашков

Има институционален напън върху управлението на ДАНС. Това обяви ръководителят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров, откакто по-рано през днешния ден организацията му лиши достъпа до класифицирана информация. 

" Това (отнемането на позволява – б.р.) е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков ", пише той, като прецизира, че чиновниците на ДАНС са пристигнали в кабинета му в 13:20 ч. през днешния ден – малко повече от час, откакто министър председателят Кирил Петков удостовери в ефира на bTV, че Цацаров губи достъпа си.  

Цацаров разяснява и мотива за решението на ДАНС – законов текст, съгласно който " лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация ". 

По думите му, инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал, че по време на срещата с издателя Сашо Дончев и социалиста Георги Гергов (т.нар „ ЦУМ гейт “) от 2017 година е изнесъл класифицирана информация. " Още тогава разгласих своя позиция, в която показах, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази заран ", добавя Цацаров. 

Председателят на Антикорупционната комисия е безапелационен, че обявената от него през вчерашния ден оставка няма общо с инспекцията на ДАНС и в действителност се случва противоположното – днешните дейности са разследване от желанията му. " Ясни са ми и аргументите за това – в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен “, написа още Сотир Цацаров.

Той изяснява, че е основал организация в КПКОНПИ и заместникът му борави с класифицираната информация. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР